Woensdag 12 oktober (13:30 - 14:15)
Laat je echohart sneller kloppen in deze MTE sessie over POCUS door internisten! Wat moet ik regelen? En met wie? Welke apparaten zijn er allemaal? Hoe zit dat met beeldopslag en verslag maken? Hoe ziet een echo curriculum eruit en hoe doe ik dan de beoordeling van bekwaamheid? Welke barrières loop ik mogelijk tegenaan? Het komt allemaal aan bod!
Tycho Olgers, UMCG, Groningen
Internist in acute geneeskunde, opleider in de differentiatie acute geneeskunde maar vooral echo enthousiast in het UMCG. Daarnaast is hij lid van de landelijke taskforce echografie en nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoeren van echografie cursussen in Nederland. Zijn belangrijkste missies zijn het enthousiasmeren voor POCUS en het verder ontwikkelen van kwaliteitsbeleid rond POCUS.
Martijn Bauer, LUMC, Leiden
Internist acute geneeskunde en infectioloog in het LUMC. Hij is differentiatie-opleider acute geneeskunde en houdt zich inmiddels bijna een decennium bezig met point-of-care-echografie. Hij is voorzitter van de NIV-taskforce echografie en heeft de NIV-echocursus mede opgezet. Hij verkeert in de heilige overtuiging dat point-of-care-echografie de zorg veiliger, doelmatiger en leuker maakt, niet alleen voor internisten, maar voor elke arts die lichamelijk onderzoek verricht.
Tijdens deze interactieve MTE-sessie worden een aantal acute intoxicaties besproken waarbij naast de acute problematiek zoals die zich op de SEH voordoet, ook chronische problematiek is die aandacht behoeft. Dit betreft enerzijds de chronische somatische problematiek die langdurig gebruik van een stof kan uitlokken en daarnaast de verslavingsproblematiek van de patiënt. Deze problematiek wordt aan de hand van een aantal casus besproken. Tijdens de sessie kan gekozen worden uit Ketamine, Cocaïne, Cannabis, Lachgas en GHB. Het aantal casus wat besproken zal worden is mede afhankelijk van de mate van interactie met het publiek.
Kees Kramers
Kees Kramers is internist-klinisch farmacoloog en hoogleraar medicatieveiligheid. HIj houdt zich ook bezig met intoxicaties en was voorzitter van d ewerkgroep die de richtlijn intoxicaties in 2017 schreef.
Thomas Knuijver
Thomas Knuijver is verslavingsarts KNMG – klinisch farmacoloog i.o. bij IrisZorg en docent verslavingsgeneeskunde.
Bram Kok
Bram Kok is internist acute geneeskunde met speciale interesse in intoxicaties. Daarnaast is hij enthousiast gebruiker van POCUS en lid van de NIV-taskforce echografie.
Vanuit de maatschappij wordt steeds meer aandacht gevraagd voor verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling en -gebruik. Zo wordt gezegd dat vrouwen te weinig worden onderzocht en daardoor veel meer bijwerkingen hebben. Er is zelfs geopperd om vrouwen de helft van de dosering van geneesmiddelen te geven. Maar klopt dat eigenlijk wel? In deze interactieve “meet the expert” sessie worden fabels en feiten over m/v verschillen in farmacotherapie besproken aan de hand van diverse casestudies.
Jeanine Roeters van Lennep
Jeanine Roeters van Lennep werkt als internist vasculaire geneeskunde in het Erasmus MC als internist vasculaire geneeskunde waar haar focus ligt op cardiovasculaire preventie met als aandachtsgebieden erfelijk dyslipidemie en sekse-specifieke risicofactoren. Zij combineert patiëntenzorg met onderzoek. Naast wetenschappelijke publicatie vindt zij het ook belangrijk om kennis te delen voor het algemeen publiek en patiëntenorganisaties. Zij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor internisten vasculaire geneeskunde en voorzitter van de Horizoncommissie cardiovasculaire geneesmiddelen van het Zorg Instituut, lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Gender& Gezondheid en lid van de executive board van de European Atheroslerosis Society. In 2015 ontving zij de VNVA Corrie Hermann prijs voor haar werk op het gebied van sekse en genderspecifieke geneeskunde.
Patrick Vrijlandt
Patrick Vrijlandt heeft na zijn opleiding als internist en infectioloog enkele jaren gewerkt in een perifeer ziekenhuis en een instituut voor geneesmiddelenonderzoek. Sinds 10 jaar werkt hij voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, in het team voor cardiovasculaire ziektes en diabetes. In die rol is hij intensief betrokken bij de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen via het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Sieta de Vries
Dr. Sieta T. de Vries is een post-doctoraal onderzoeker binnen de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar onderzoek richt zich op personalized medicine met een focus op cardiometabole aandoeningen en man/vrouw verschillen, onder andere op het gebied van bijwerkingen. Vanwege haar achtergrond in de sociale psychologie is zij naast de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen geïnteresseerd in de zogenoemde gender aspecten. Het gaat daarbij onder andere om gedragsmatige, psychologische en sociale verschillen tussen mannen en vrouwen. Zij als ook externe expert verbonden aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG) waar ze deel uit maakt van de gender focusgroep.
Tijdens Collegetour – de Wetenschapseditie komen verschillende onderzoekers aan het woord die je meenemen door de verschillende fasen van een zorgevaluatieonderzoek. Na een korte introductie van zorgevaluatieonderzoek (5-10 minuten) gaan we in een opstelling vergelijkbaar met de collegetour het publiek door deze fasen meenemen. We starten met een studie in de opstartfase, gevolgd door een studie die bezig is met de uitvoering en eindigend met een studie die is afgerond en zich bezighoudt met de implementatie van de resultaten. Per fase komt er dus een ander onderzoek aanbod waarin het publiek vragen kan stellen aan de onderzoekers van de studie. De moderator, die ook de introductie van zorgevaluaties verzorgd, heeft ook nog wat vragen achter de hand mocht het publiek wat terughoudend zijn. Na ongeveer 10 minuten starten we met de volgende fase waarin bovengenoemd proces wordt herhaald. Per fase is er dan wat ruimte voor uitloop zodat we niet in de knel komen met tijd.
Moderator Hanna Willems
Moderator Majon Muller
Sprekers:
Kees Kramers
Marjolein van Buren
Alferso Abrahams
Roos Boerman
Donderdag 13 oktober (15:00 - 15:45)
Herstel na Covid-19; meestal gaat het prima, maar vaak ook niet. Dat men na een ziekenhuis- of IC-opname nog langere tijd last heeft, is wellicht niet direct verwonderlijk. Maar we zien het ook geregeld na milde Covid-19. Soms één specifieke klacht; vaker is het veel complexer. Wat is er aan de hand en wie treft het? Is er iets SARS-CoV-2 specifieks? Is het generiek? Waarschijnlijk is het multifactorieel, maar het oprechte antwoord: we weten het nog niet. Terwijl we nieuwe kennis moeten vergaren, bouwen we op bestaande principes van herstel- en revalidatiezorg. In deze interactieve lezing neem ik u mee langs geleerde lessen vanuit de Covid-19 nazorg, langs enkele geldende theorieën, en langs inherente organisatorische uitdagingen.
Bram van den Borst
Dr. Bram van den Borst is longarts in het Radboudumc met de aandachtsgebieden longrevalidatie, COPD en astma. Tijdens de eerste Covid-19 golf in het voorjaar van 2020 zette hij een multidisciplinaire Covid-19 nazorgpoli op, alwaar in twee jaar tijd >800 patiënten geconsulteerd zijn na Covid-19. Hij participeert in verschillende ZonMw projecten over langdurige klachten na Covid-19, en was eerste auteur van een publicatie in Clinical Infectious Diseases waarin bevindingen 3 maanden na Covid-19 beschreven werden. Ook publiceerde hij met zijn team over ademontregeling na milde Covid-19. In diverse media optredens pleitte hij voor meer aandacht voor langdurige klachten na Covid-19. Met verschillende partners in Nijmegen stond hij aan de basis van een regionaal Covid-19 nazorgpad waarin een casemanager in de eerstelijn een centrale rol vervult.
Heb jij weleens meegemaakt dat je een meeting uitliep of afsloot en dacht “ik had dit willen zeggen of dat willen vragen en zus willen doen “en het niet hebt gedaan? En dat je vervolgens recht praat waarom? “Het verkeerde moment” ”Ze zullen me vast dom vinden” “Het voegde niets toe” etc. Voor velen, zo niet iedereen, een bekende situatie. Dit ontstaat in een psychologisch ONveilige werkklimaat.
Als de psychologische veiligheid er wél is in een team dan voelt iedereen zich thuis, worden meningen en fouten gedeeld, levert iedereen vanaf dag 1 een bijdrage aan het grotere geheel, wordt de status quo en elkaar uitgedaagd en voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het positieve klimaat. Voordat er misverstanden ontstaan: psychologische veiligheid betekent niet lief zijn voor elkaar of comfortabel achteroverleunen. Psychologische veiligheid is een belangrijk middel om samen met je team beter te presteren. En een noodzakelijke randvoorwaarde om een inclusief klimaat tot een succes te maken.
Joriene Beks
Joriene Beks heeft Bedrijfskunde gestudeerd met als afstudeerrichting Strategisch Management. In de rol van consultant begeleidt zij bijna 20 jaar organisaties in het ontwikkelen van zelflerend vermogen.
Joriene is auteur van twee bestsellers over psychologische veiligheid. Zij inspireert, traint, coacht op dit thema en zet altijd aan tot actie. Dit met humor en op nuchtere wijze. Haar missie is om alle medewerkers te laten beleven dat zij gehoord en gezien worden én een positieve bijdrage leveren aan het grotere geheel.
Daarnaast is Joriene in 2019 met haar onderneming finalist van best leerbedrijf van Nederland geworden. Haar hart gaat uit naar kwetsbare VMBO/MBO jongeren. Zij heeft een stichting opgericht met als missie dat iedere jongere leert dat het verleden niet toekomstbepalend hoeft te zijn.
De afgelopen jaren gaan de ontwikkelingen in de oncologie (en daarbuiten) zeer snel. De vele nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat we steeds beter in staat zijn om het leven van patiënten te rekken of zelfs te redden. Deze innovatieve komt echter tegen een prijs. Door de hoge geneesmiddel prijzen en het feit dat deze innovatieve geneesmiddelen steeds vaker, steeds vroeger in de behandeling, en bij steeds meer indicaties worden voorgeschreven (bijv. Immunotherapie zoals Nivolumab en Pembrolizumab) lijkt dit het “koekoeksjong” van de Nederlandse gezondheidszorg te worden. Om deze zeer effectieve behandelingen in de toekomst voor eenieder beschikbaar te houden moeten we daarom kritisch kijken naar hoe we deze middelen zo doelmatig mogelijk in zetten. Deze interactieve sessie is er dan ook op gericht om het samen te hebben over hoe dit te doen. Praktische tools worden gegeven om doelmatigheid en duurzaamheid van behandeling binnen en buiten de oncologie op te pakken en te bevorderen.
Roelof van Leeuwen
Roelof van Leeuwen studeerde Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens heeft hij de opleiding gevolgd tot ziekenhuisapotheker in het Zaans Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum. In 2012 startte hij bij het Erasmus Universitair Medisch Centrum als ziekenhuisapotheker en promovendus. In 2016 verdedigde hij met succes zijn proefschrift “Drug-drug Interactions in patients treated with anti-cancer agents”.
Van 2016 tot 2019 was hij post-doctoraal fellow bij het laboratorium voor translationele farmacologie op de afdeling Medische Oncologie. Zijn belangrijkste onderzoek was gericht op geneesmiddel-geneesmiddel en voedsel-geneesmiddel interactie studies in de oncologie. Bovendien was er een speciale interesse voor Tyrosine Kinase Inhibitors (TKI’s). Sinds 2019 heeft Roelof een switch gemaakt naar het onderzoeksgebied van chemo-efficiëntie met een primaire focus op farmaco-economie.
In nauwe samenwerking met andere collega’s publiceerde Roelof verschillende peer reviewed papers in klinische tijdschriften zoals Lancet Oncology, Annals of Oncology en het Journal of Clinical Oncology. Op dit moment begeleidt Roelof verschillende (PhD)-studenten, is hij docent bij verschillende (universitaire) onderwijsprogramma’s en is hij lid van de “Special Interest Group Oncology” en de “Dutch Drug Interactions Committee” van de NVZA en de werkgroep “Efficiëntie van de NVZA/NVMO”.
Als internist zijn we opgeleid om een ammoniak te bepalen als er sprake is van leverziekte/falen. Een ammoniak zal zelden bepaald worden als er normale levertesten zijn. Toch zij er legio aandoeningen die tot een symptomatische acute hyperammoniëmie kunnen leiden zonder dat er iets mis is met de lever. En nee, dit zijn niet enkel hele zeldzame erfelijke stofwisselingsziekten, het kan bijvoorbeeld ook ontstaan na bariatrische chirurgie of bij een infectie met urease bevattende bacteriën. Als een hoog ammoniak acuut ontstaat is dit levensbedreigend, hersenoedeem kan binnen enkele uren optreden. Gelukkig is een acute hyperammoniëmie ook goed behandelbaar. Je moet het alleen wel herkennen en weten wat je moet doen. In deze Meet the Expert sessie zullen we u een acute hyperammoniëmie zonder leverziekte leren herkennen, u laten zien dat dit vaker voorkomt dan u denkt en u tips en tricks geven om het snel en succesvol te behandelen. Hiermee kunt u levens redden!
Margreet Wagenmakers
Margreet Wagenmakers is opgeleid tot internist-endocrinoloog in het Radboud UMC Nijmegen, alwaar ze in 2016 ook haar proefschrift getiteld “Acromegaly and Cushing’s syndrome: life after cure” verdedigde. Na voltooiing van haar specialisatie in 2017 is ze echter aangesteld als internist gespecialiseerd in erfelijke metabole ziekten in het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten van het Erasmus MC Rotterdam. Sindsdien houdt zij zich uitsluitend bezig met erfelijke metabole ziekten. Sinds 2021 leidt zij het NFU erkende expertisecentrum voor ureumcyclus defecten en organische academiën, aandoeningen die gepaard gaan met hyperammonemische ontregelingen. Verder coördineert zij de zorg voor patiënten met een erfelijke metabole ziekte die in aanmerking komen voor een levertransplantatie. Haar onderzoek focust zich op het natuurlijke beloop en effecten van leefstijl en/of medicamenteuze interventies van verschillende erfelijke metabole ziekten. Ze is lid van het amino- and organic acid related disorder subnetwork van de MetabERN.
Chantal Peltenburg
Chantal Peltenburg studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na een jaar ANIOS te zijn geweest in het Máxima Medisch Centrum, Eindhoven, is ze opgeleid als internist-infectioloog aan het MUMC+ in Maastricht. De verdediging van haar promotie-onderzoek met als titel ‘Predicting adverse events during therapy for HIV and Hepatitis C, the role of ITPase activity and ITPA genotype’ vond plaats in 2019 het Erasmus MC in Rotterdam, waar zij vanaf 2014 werkte als internist-infectioloog. Sinds 2019 is ze werkzaam als internist gespecialiseerd in erfelijke metabole ziekten bij het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten van het Erasmus MC Rotterdam. Ze heeft een passie voor onderwijs, zowel binnen de geneeskundeopleiding, als daarna.
Angio-oedeem kent vele manifestaties en oorzaken en het is dan ook niet verbazingwekkend dat waarschijnlijk elke arts tijdens zijn of haar carrière één of meerdere patiënten met angio-oedeem zal zien, vaak in een acute setting. Tijdens deze meet-the-expert sessie zullen internisten Marloes Heijstek (UMCU) en Danny Cohn (Amsterdam UMC) op interactieve wijze uw kennis van de pathofysiologie, differentiaal-diagnose en therapeutische mogelijkheden van angio-oedeem opfrissen, met voldoende ruimte voor vragen en discussie. Na het bijwonen van deze sessie heeft u bovendien kennis genomen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van classificatie en behandelingen van angio-oedeem.
Danny Cohn
Dr. Danny Cohn is als internist-vasculair geneeskundige verbonden aan het Amsterdam UMC en specialist op het gebied van hereditair angio-oedeem (HAE). De HAE-kliniek van het Amsterdam UMC is een nationaal en internationaal erkend expertisecentrum, respectievelijk als Expertise Centrum voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA) en als “Angioedema Center of Reference and Excellence” vanuit het GA2LEN/HAEi netwerk. De continue uitdagingen om aan patiënten met deze aandoening op maat toegespitste zorg te bieden en de behandelopties te verbeteren, vormen zijn belangrijkste drijfveren. Hij heeft meer dan veertig wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, waaronder een bijdrage aan de nieuwste internationale WAOi/EAACI richtlijn voor HAE en twee onderzoeken in de New England Journal of Medicine. Daarnaast is Danny nauw betrokken bij het medisch onderwijs, onder andere als onderwijscoördinator van het bachelor onderwijs en als plaatsvervangend opleider voor de differentiatie vasculaire geneeskunde.
Marloes Heijstek
Marloes Heijstek studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en volgde de specialisatie interne geneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei en het UMC Utrecht (UMCU). Zij promoveerde in 2014 op onderzoek naar vaccinaties bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire ziekten en is sinds 2018 werkzaam als internist allergoloog / immunoloog in het UMCU. Sinds 2019 is zij daar medisch hoofd van de afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie. Als internist – allergoloog / immunoloog ziet zij vele patiënten met hereditair en verworven angio-oedeem. Samen met internist – allergoloog / immunologen uit het UMCU en UMCG is zij is betrokken bij de ontwikkeling van een online angio-oedeem tool om de zorg voor deze patiënten in Nederland te verbeteren.
Vanuit de maatschappij wordt steeds meer aandacht gevraagd voor verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling en -gebruik. Zo wordt gezegd dat vrouwen te weinig worden onderzocht en daardoor veel meer bijwerkingen hebben. Er is zelfs geopperd om vrouwen de helft van de dosering van geneesmiddelen te geven. Maar klopt dat eigenlijk wel? In deze interactieve “meet the expert” sessie worden fabels en feiten over m/v verschillen in farmacotherapie besproken aan de hand van diverse casestudies.
Jeanine Roeters van Lennep
Jeanine Roeters van Lennep werkt als internist vasculaire geneeskunde in het Erasmus MC als internist vasculaire geneeskunde waar haar focus ligt op cardiovasculaire preventie met als aandachtsgebieden erfelijk dyslipidemie en sekse-specifieke risicofactoren. Zij combineert patiëntenzorg met onderzoek. Naast wetenschappelijke publicatie vindt zij het ook belangrijk om kennis te delen voor het algemeen publiek en patiëntenorganisaties. Zij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor internisten vasculaire geneeskunde en voorzitter van de Horizoncommissie cardiovasculaire geneesmiddelen van het Zorg Instituut, lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Gender& Gezondheid en lid van de executive board van de European Atheroslerosis Society. In 2015 ontving zij de VNVA Corrie Hermann prijs voor haar werk op het gebied van sekse en genderspecifieke geneeskunde.
Patrick Vrijlandt
Patrick Vrijlandt heeft na zijn opleiding als internist en infectioloog enkele jaren gewerkt in een perifeer ziekenhuis en een instituut voor geneesmiddelenonderzoek. Sinds 10 jaar werkt hij voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, in het team voor cardiovasculaire ziektes en diabetes. In die rol is hij intensief betrokken bij de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen via het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Sieta de Vries
Dr. Sieta T. de Vries is een post-doctoraal onderzoeker binnen de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar onderzoek richt zich op personalized medicine met een focus op cardiometabole aandoeningen en man/vrouw verschillen, onder andere op het gebied van bijwerkingen. Vanwege haar achtergrond in de sociale psychologie is zij naast de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen geïnteresseerd in de zogenoemde gender aspecten. Het gaat daarbij onder andere om gedragsmatige, psychologische en sociale verschillen tussen mannen en vrouwen. Zij als ook externe expert verbonden aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG) waar ze deel uit maakt van de gender focusgroep.
Ontegensprekelijk wil eenieder werken aan een cultuur van aan-, uit- en bespreken; van een beter onderling functioneren; van samen doen, samen zijn en samenwerken. Op papier tenminste: in missies, visies en kernwaarden staat dit vaak prachtig beschreven, maar de praktijk laat nog te weinig zien dat gedragingen, communicatie-stijlen, normen en waarden vanzelfsprekend op elkaar aansluiten.
Reflectie, respect en aandacht zijn de meest wezenlijke elementen in de samenhang en verbinding binnen elke opleiding en organisatie. Het vakgebied communicatieve performance focust daarop en is een essentiële succesfactor daartoe. Rini Schreuder, synoniem met communicatieve performance, is een veelgevraagd spreker, die in zijn masterclasses en in zijn pittige, interactieve én vooral inspirerende inleidingen de essentie laat inzien van communicatieve performance.
Bij communicatieve performance gaat het met name over houding en gedrag, over zeggings- en overtuigingskracht en empathie. Hoe wordt gereflecteerd op elkaars functioneren: inhoudelijk, maar met name communicatief en sociaal? Hoe is het met de “stevigheid” van (op)leiders, maar ook van AIOS als het aankomt op het uitspreken, het bespreken en het aanspreken? Waarom zijn er belemmeringen? Hoe is het met de empathie, waardering, saamhorigheid op de werkvloer? Hoe kunnen we (individuele) AIOS, opleiders, leidinggevenden, teams en organisaties (nog) beter laten communiceren, reflecteren en functioneren? In deze interactieve inspiratiesessie worden zowel AIOS als opleiders aan het denken gezet over hun en elkaars houding, daadkracht, overtuigingskracht en zeggingskracht.
Tijdens deze openhartige sessie bespreekt hij een breed palet aan succesfactoren die leiden tot het tot stand komen van een professionele organisatie en excellent(er) functioneren. Succesfactoren die véél verder gaan dan inhoudelijke kennis. Centraal in zijn verhaal is het ontegenzeggelijke belang én dus de noodzaak tot bewustwording van communicatieve performance. Volledig wetenschappelijk onderbouwd, maar op en ludieke, unieke wijze gebracht.
Let op: bij deze inspiratiesessie is er de mogelijkheid om vooraf een casus in te dienen, die tijdens de sessie bediscussieerd zal worden. Twijfel dus niet en mail een situatie die jij op de werkvloer bent tegengekomen naar info@rinischreuder.nl.
Vrijdag 14 oktober (12:45 - 13:30)
Gerard Rongen, Radboudumc, Nijmegen; Jan Westerink, Isala, Zwolle
Laat je echohart sneller kloppen in deze MTE sessie over POCUS door internisten! Wat moet ik regelen? En met wie? Welke apparaten zijn er allemaal? Hoe zit dat met beeldopslag en verslag maken? Hoe ziet een echo curriculum eruit en hoe doe ik dan de beoordeling van bekwaamheid? Welke barrières loop ik mogelijk tegenaan? Het komt allemaal aan bod!
Tycho Olgers, UMCG, Groningen
Internist in acute geneeskunde, opleider in de differentiatie acute geneeskunde maar vooral echo enthousiast in het UMCG. Daarnaast is hij lid van de landelijke taskforce echografie en nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoeren van echografie cursussen in Nederland. Zijn belangrijkste missies zijn het enthousiasmeren voor POCUS en het verder ontwikkelen van kwaliteitsbeleid rond POCUS.
Martijn Bauer, LUMC, Leiden
Internist acute geneeskunde en infectioloog in het LUMC. Hij is differentiatie-opleider acute geneeskunde en houdt zich inmiddels bijna een decennium bezig met point-of-care-echografie. Hij is voorzitter van de NIV-taskforce echografie en heeft de NIV-echocursus mede opgezet. Hij verkeert in de heilige overtuiging dat point-of-care-echografie de zorg veiliger, doelmatiger en leuker maakt, niet alleen voor internisten, maar voor elke arts die lichamelijk onderzoek verricht.
Tijdens deze interactieve MTE-sessie worden een aantal acute intoxicaties besproken waarbij naast de acute problematiek zoals die zich op de SEH voordoet, ook chronische problematiek is die aandacht behoeft. Dit betreft enerzijds de chronische somatische problematiek die langdurig gebruik van een stof kan uitlokken en daarnaast de verslavingsproblematiek van de patiënt. Deze problematiek wordt aan de hand van een aantal casus besproken. Tijdens de sessie kan gekozen worden uit Ketamine, Cocaïne, Cannabis, Lachgas en GHB. Het aantal casus wat besproken zal worden is mede afhankelijk van de mate van interactie met het publiek.
Kees Kramers
Kees Kramers is internist-klinisch farmacoloog en hoogleraar medicatieveiligheid. Hij houdt zich ook bezig met intoxicaties en was voorzitter van de werkgroep die de richtlijn intoxicaties in 2017 schreef.
Thomas Knuijver
Thomas Knuijver is verslavingsarts KNMG – klinisch farmacoloog i.o. bij IrisZorg en docent verslavingsgeneeskunde.
Bram Kok
Bram Kok is internist acute geneeskunde met speciale interesse in intoxicaties. Daarnaast is hij enthousiast gebruiker van POCUS en lid van de NIV-taskforce echografie.
Als internist zijn we opgeleid om een ammoniak te bepalen als er sprake is van leverziekte/falen. Een ammoniak zal zelden bepaald worden als er normale levertesten zijn. Toch zij er legio aandoeningen die tot een symptomatische acute hyperammoniëmie kunnen leiden zonder dat er iets mis is met de lever. En nee, dit zijn niet enkel hele zeldzame erfelijke stofwisselingsziekten, het kan bijvoorbeeld ook ontstaan na bariatrische chirurgie of bij een infectie met urease bevattende bacteriën. Als een hoog ammoniak acuut ontstaat is dit levensbedreigend, hersenoedeem kan binnen enkele uren optreden. Gelukkig is een acute hyperammoniëmie ook goed behandelbaar. Je moet het alleen wel herkennen en weten wat je moet doen. In deze Meet the Expert sessie zullen we u een acute hyperammoniëmie zonder leverziekte leren herkennen, u laten zien dat dit vaker voorkomt dan u denkt en u tips en tricks geven om het snel en succesvol te behandelen. Hiermee kunt u levens redden!
Margreet Wagenmakers
Margreet Wagenmakers is opgeleid tot internist-endocrinoloog in het Radboud UMC Nijmegen, alwaar ze in 2016 ook haar proefschrift getiteld “Acromegaly and Cushing’s syndrome: life after cure” verdedigde. Na voltooiing van haar specialisatie in 2017 is ze echter aangesteld als internist gespecialiseerd in erfelijke metabole ziekten in het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten van het Erasmus MC Rotterdam. Sindsdien houdt zij zich uitsluitend bezig met erfelijke metabole ziekten. Sinds 2021 leidt zij het NFU erkende expertisecentrum voor ureumcyclus defecten en organische academiën, aandoeningen die gepaard gaan met hyperammonemische ontregelingen. Verder coördineert zij de zorg voor patiënten met een erfelijke metabole ziekte die in aanmerking komen voor een levertransplantatie. Haar onderzoek focust zich op het natuurlijke beloop en effecten van leefstijl en/of medicamenteuze interventies van verschillende erfelijke metabole ziekten. Ze is lid van het amino- and organic acid related disorder subnetwork van de MetabERN.
Chantal Peltenburg
Chantal Peltenburg studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na een jaar ANIOS te zijn geweest in het Máxima Medisch Centrum, Eindhoven, is ze opgeleid als internist-infectioloog aan het MUMC+ in Maastricht. De verdediging van haar promotie-onderzoek met als titel ‘Predicting adverse events during therapy for HIV and Hepatitis C, the role of ITPase activity and ITPA genotype’ vond plaats in 2019 het Erasmus MC in Rotterdam, waar zij vanaf 2014 werkte als internist-infectioloog. Sinds 2019 is ze werkzaam als internist gespecialiseerd in erfelijke metabole ziekten bij het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten van het Erasmus MC Rotterdam. Ze heeft een passie voor onderwijs, zowel binnen de geneeskundeopleiding, als daarna.
Angio-oedeem kent vele manifestaties en oorzaken en het is dan ook niet verbazingwekkend dat waarschijnlijk elke arts tijdens zijn of haar carrière één of meerdere patiënten met angio-oedeem zal zien, vaak in een acute setting. Tijdens deze meet-the-expert sessie zullen internisten Marloes Heijstek (UMCU) en Danny Cohn (Amsterdam UMC) op interactieve wijze uw kennis van de pathofysiologie, differentiaal-diagnose en therapeutische mogelijkheden van angio-oedeem opfrissen, met voldoende ruimte voor vragen en discussie. Na het bijwonen van deze sessie heeft u bovendien kennis genomen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van classificatie en behandelingen van angio-oedeem.
Danny Cohn
Dr. Danny Cohn is als internist-vasculair geneeskundige verbonden aan het Amsterdam UMC en specialist op het gebied van hereditair angio-oedeem (HAE). De HAE-kliniek van het Amsterdam UMC is een nationaal en internationaal erkend expertisecentrum, respectievelijk als Expertise Centrum voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA) en als “Angioedema Center of Reference and Excellence” vanuit het GA2LEN/HAEi netwerk. De continue uitdagingen om aan patiënten met deze aandoening op maat toegespitste zorg te bieden en de behandelopties te verbeteren, vormen zijn belangrijkste drijfveren. Hij heeft meer dan veertig wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, waaronder een bijdrage aan de nieuwste internationale WAOi/EAACI richtlijn voor HAE en twee onderzoeken in de New England Journal of Medicine. Daarnaast is Danny nauw betrokken bij het medisch onderwijs, onder andere als onderwijscoördinator van het bachelor onderwijs en als plaatsvervangend opleider voor de differentiatie vasculaire geneeskunde.
Marloes Heijstek
Marloes Heijstek studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en volgde de specialisatie interne geneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei en het UMC Utrecht (UMCU). Zij promoveerde in 2014 op onderzoek naar vaccinaties bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire ziekten en is sinds 2018 werkzaam als internist allergoloog / immunoloog in het UMCU. Sinds 2019 is zij daar medisch hoofd van de afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie. Als internist – allergoloog / immunoloog ziet zij vele patiënten met hereditair en verworven angio-oedeem. Samen met internist – allergoloog / immunologen uit het UMCU en UMCG is zij is betrokken bij de ontwikkeling van een online angio-oedeem tool om de zorg voor deze patiënten in Nederland te verbeteren.
De afgelopen jaren gaan de ontwikkelingen in de oncologie (en daarbuiten) zeer snel. De vele nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat we steeds beter in staat zijn om het leven van patiënten te rekken of zelfs te redden. Deze innovatieve komt echter tegen een prijs. Door de hoge geneesmiddel prijzen en het feit dat deze innovatieve geneesmiddelen steeds vaker, steeds vroeger in de behandeling, en bij steeds meer indicaties worden voorgeschreven (bijv. Immunotherapie zoals Nivolumab en Pembrolizumab) lijkt dit het “koekoeksjong” van de Nederlandse gezondheidszorg te worden. Om deze zeer effectieve behandelingen in de toekomst voor eenieder beschikbaar te houden moeten we daarom kritisch kijken naar hoe we deze middelen zo doelmatig mogelijk in zetten. Deze interactieve sessie is er dan ook op gericht om het samen te hebben over hoe dit te doen. Praktische tools worden gegeven om doelmatigheid en duurzaamheid van behandeling binnen en buiten de oncologie op te pakken en te bevorderen.
Roelof van Leeuwen
Roelof van Leeuwen studeerde Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens heeft hij de opleiding gevolgd tot ziekenhuisapotheker in het Zaans Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum. In 2012 startte hij bij het Erasmus Universitair Medisch Centrum als ziekenhuisapotheker en promovendus. In 2016 verdedigde hij met succes zijn proefschrift “Drug-drug Interactions in patients treated with anti-cancer agents”.
Van 2016 tot 2019 was hij post-doctoraal fellow bij het laboratorium voor translationele farmacologie op de afdeling Medische Oncologie. Zijn belangrijkste onderzoek was gericht op geneesmiddel-geneesmiddel en voedsel-geneesmiddel interactie studies in de oncologie. Bovendien was er een speciale interesse voor Tyrosine Kinase Inhibitors (TKI’s). Sinds 2019 heeft Roelof een switch gemaakt naar het onderzoeksgebied van chemo-efficiëntie met een primaire focus op farmaco-economie.
In nauwe samenwerking met andere collega’s publiceerde Roelof verschillende peer reviewed papers in klinische tijdschriften zoals Lancet Oncology, Annals of Oncology en het Journal of Clinical Oncology. Op dit moment begeleidt Roelof verschillende (PhD)-studenten, is hij docent bij verschillende (universitaire) onderwijsprogramma’s en is hij lid van de “Special Interest Group Oncology” en de “Dutch Drug Interactions Committee” van de NVZA en de werkgroep “Efficiëntie van de NVZA/NVMO”.
Concrete veranderingen in gang zetten op de werkvloer is doorgaans moeilijk en uitdagend, mede omdat in het ziekenhuis allerlei partijen met verschillende belangen een rol spelen. Deze workshop geeft je heldere voorbeelden en adviezen om problemen en inefficiënties in jouw ziekenhuis voorspoedig aan te pakken. Na een korte bespreking van de theorie van verandermanagement worden de aangedragen ideeën verder uitgewerkt, zodat verbeterde werkwijzen en best practices nu eindelijk wél succesvol kunnen worden geïmplementeerd.